joi, 8 noiembrie 2007

Joi, 8 Noiembrie - Citizen Kane

Unii zic că primu lung metraj a lu' Orson Welles, Citizen Kane, ar fi cel mai tare film al tuturor timpurilor. Detalii aici și aici. Să vedem.

2 comentarii:

Victor Grigoriu spunea...

Mi se pare interesant de urmărit (par example aici) cum evoluează „topurile” astea (care nu e clar despre ce (și dacă) ne spun ceva: despre filme sau despre votanți? sau despre cei care le citesc?), cum „intră” cîte-un film în top la mulți ani după ce-o fost făcut (Vertigo în '82, Tokyo Story în '92).

Gabi spunea...

Acum nu știu dacă e ”cel mai tare film al tuturor timpurilor” (asta ar însemna să vedem toate filmele facute până acum și în același timp să ținem pasul și cu cele care se produc în prezent), dar ce să zic, mi-a plăcut mult (în special finalul).
Ținând cont ca a fost făcut acum mulți, mulți ani în urmă, când probabil o mulțime dintre tehnicile folosite de domnul Welles (cum ar fi flash-backurile care în filmele de azi ni se par dacă nu banale măcar nu atât de impresionante) filmul reușește să acapareze (pe mine cel puțin) și azi, când aș zice că prevalează mai mult efectele speciale...
Din păcate (plus puterea obișnuinței) n-am reușit să surprind tehnicile inovative la prima vizionare așa că dacă cineva are chef să-l mai vadă o data, mai pe îndelete, eventual să și subliniem unde-i cazul ”noutățile” ar fi interesant să-l readucem la Cinematecă nițel mai încolo.
Iată și un site care mi s-a părut interesant despre film: http://www.filmsite.org/citi.html